KATJA FRANGE

Myötätunnon monet kasvot

Myötätunnon monet kasvot

On lokakuu 26, 2016, Posted by , In Uncategorized, With Kommentit pois päältä artikkelissa Myötätunnon monet kasvot

Tämä blogiteksti on julkaistu Viisas Elämä -sivustolla 26.10.2016. Lue koko teksti tästä

Muistan hetken, jolloin pidin sylissäni lasta ja katselin kuinka kivun kyyneleet valuivat pitkin hänen poskiaan. Muistan hetken, jolloin pidin kädestä kiinni ihmistä, joka oli sanomassa hyvästit rakkaimmalleen. Muistan monia hetkiä, jolloin olen saanut olla vieressä jakamassa elämän vaikeita hetkiä, tunteita kuten pelkoa, kipua ja surua, mutta myös unohtumattomia ilon ja onnen hetkiä. Jokainen noista hetkistä on kasvattanut kykyäni ymmärtää myötätunnon merkitys, sen maailmaa muuttava voima.

Myötätunto on kykyä samaistua, tahtoa jakaa ja ymmärtää toisen tunteita, kuten surua. Se on kykyä nähdä toisen silmin, asettaa itsensä toisen saappaisiin ja kykyä jakaa toisen tunne. Esimerkiksi äiti voi kokea myötätuntoa lastansa kipua kohtaan niin, että olisi valmis tekemään mitä tahansa, jotta voisi ottaa lapsen kivun pois. Tätä samaa myötätuntoa voisimme kokea jokaista ihmistä kohtaan. Meissä jokaisessa on myötätunto, mutta joskus sen osoittaminen tai käytäntöön vieminen on haastavaa, jopa mahdottomalta tuntuvaa. Silti jokainen ansaitsee tulla kohdatuksi myötätunnolla.

Myötätunto voi jopa pelottaa, koska se tarkoittaa kykyä olla sydän auki. Kun vierelläsi on ihminen, joka tuntee suurta surua, on pelottavaa avata sydän ja todella kokea myös itse se suru, olla haavoittuvainen toisen vierellä. Herkälle, sydän avoimena olevalle ihmiselle myötätunto voi tuntua hetkellisesti raskaalta, koska se koskettaa jotain hyvin perustavanlaatuista. Lopulta kuitenkin, myötätunto on antamista ja saamista. Se ei koskaan vie voimia, vaan se lisää hyvinvointia ja antaa voimaa, niin itselle kuin toiselle. Tämä on myös tutkittua, niin henkisellä kuin fyysisellä tasolla.

Myötätunto syntyy hyvin luonnollisesti kärsivän ihmisen vierellä ja läheisyydessä. Mutta sitä tarvitaan myös tilanteissa, joihin ei ole välttämättä helppo samaistua. Tilanteissa, jotka eivät kosketa omaa elämää tai tapahtuvat tuolla jossain. Myötätunto voidaan mitata myös hetkissä, jolloin on vaikea asettua toisen asemaan, koska itse ajattelee toisin, oma maailmankuva on erilainen tai asia ei kosketa suoraan omaa elämää. Aitoon myötätuntoon ja rakkauteen ei koskaan kuulu tuomitseminen, silloinkaan kun toisen ajatukset, uskomukset, elämäntapa tai maailmankuva on erilainen kuin oma. On silti helpompaa nähdä ja kokea toisen suru ja kipu silloin kun se koskettaa jollain tavalla omaa elämää, tai on linjassa omien kokemusten ja ajatusten kanssa. On iso henkinen askel ymmärtää, että se, mikä tapahtuu jollekin toiselle, voi tapahtua myös itselle ja jollain tasolla tapahtuukin. Pohjimmiltaan, emme ole erillisiä toisistamme ja se hätä ja suru mikä on maailmalla, niin ihmisillä kuin luonnolla, se vaikuttaa meistä jokaiseen, vaikka sen vaikutus ei olisikaan silmin nähtävissä.

TEKSTI JATKUU TÄÄLLÄ

pexels-photo-112641-large

 

Comments are closed.